1. mrt, 2017

Peace en Love

Aboubacar Soumah: stof tot nadenken. 

Het debuutalbum van One Revolution met frontman Aboubacar Soumah deed veel stof opwaaien tijdens de release in Senegal in december 2016. Het album, Calm down, staat vol met reggae & dancehall songs die lekker in het gehoor liggen, maar toch een unieke sound hebben. Na Senegal was Nederland aan de beurt met de release op diverse reggaeradiostations  en releaseoptreden in Etten-Leur op 1 april a.s. voor Nederland en in Belgie op het Rockerill reggae festival in Charlerois.

One Revolution

Van deze jonge veelbelovende artiest gaan we zeker nog veel horen! Hoe kan het dat One Revolution veel bekender is in West-Afrika dan in Nederland vroegen wij ons af. Reden genoeg het frontman Aboubacar Soumah eens te vragen in Hoogstraten, zijn woonplaats.

Aboubacar, een rasechte rasta, groeide op in Guinee in de hoofdstad Conakry. Op zijn elfde maakte hij kennis met de djembe en bekwaamde zich in de Afrikaanse percussie via Augustin Pakata, een toen al bekend percussionist in Guinee en inmiddels woonachtig in Frankrijk. Aboubacar, voor vrienden en bekenden Bouba, verliet zijn vaderland al jong om zijn geluk te beproeven in Senegal.

Zowel in Guinee, Guinee-Bissau als Senegal stond Aboubacar op de podia met onder meer Dounia Percussion. In Senegal ontmoette hij zijn vrouw to be tijdens een djembestage. Een rasechte Hollandse, geboren en getogen in Etten-Leur,  die in het Belgische Hoogstraten woonachtig is. Ze trouwden in Conakry. Hij liet huis en haard achter, kwam naar Belgie en na twee jaar residence in Hoogstraten heeft hij inmiddels zijn eigen bedrijf opgebouwd: hij geeft Afrikaanse muziek- en dansworkshops op scholen en voor bedrijven. Niet alleen dat, Aboubacar schreef en componeerde 14 fantastische reggae & dancehall nummers, richtte One Revolution op: reggae & dancehallband en nam zijn eerste album op.

Peace en Love?

Op de vraag wat Aboubacar zelf zijn mooiste nummer vindt, schudt hij zijn hoofd. Peace & Love? General? Pakata? Calm down? Mama Africa? Wow, allemaal mooi he. Welk repertoire op je album vind je dan het mooist? Next dilemma. Zijn ogen glanzen…. Ja misschien dan toch de reggaesongs. Aan de andere kant: in de dancehall nummers zit veel dynamiek.   Ik ben wel een revolutionair, zegt Aboubacar, dus daarom misschien toch de reggaesongs. Mijn levensgeschiedenis dwingt mij te zingen over rechtvaardigheid, loyaliteit aan elkaar, peace, maar ook het leven in Afrika, de armoede, vriendschap. Ik ben geen politicus, maar ik zing wel over de regering in Guinee. Zij doen niets voor mijn volk en dat doet mij pijn.

Ziekenhuizen en scholen

Stel je wordt wereldberoemd Aboubacar: wat zou je dan willen? Mijn eerste project zou een ziekenhuis in Conakry zijn en daarna meer ziekenhuizen in Guinee. Met goede geneeskundige hulp en voldoende medicijnen. Ook zou ik scholen willen bouwen en inrichten, docenten willen opleiden en ervoor zorgen dat ze goed betaald worden. Mijn leven is een missie, namelijk het helpen van mensen die minder hebben dan ik en niet de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen. Kansen die ik wel heb gekregen.

En wat zou jouw les zijn naar anderen, Aboubacar? Geloof in jezelf en in de kansen die je krijgt. Kijk niet naar anderen en wees zeer zeker niet jaloers. Iedereen heeft zijn kans en niemand kan dat stoppen. De aarde draait rond en dat iedere 24 uur opnieuw. In die 24 uur heeft iedereen zijn moment om gelukkig te zijn, kansen te krijgen, of ongelukkig te zien, verdriet mee te maken, of deze aarde te verlaten.  Als je verdrietig bent, geef niet op. Geloof in het draaien van de aarde. Ook jouw tijd komt. Soms zie je de zon en voel je je rijk. Soms is de zon weg en voel je je arm. Soms regent het, soms waait het. Het leven komt en gaat met de tijd. Iedereen kent goede en minder goede tijden. Wat ik belangrijk vind, is dat je met elkaar deelt. Help anderen als jij het goed hebt. Eens komt de dag dat je deze aarde verlaat en je zult in vrede, in peace gaan, als je anderen helpt geholpen. Je kunt niets meenemen, je laat alles achter, dus deel voordat die laatste momenten van je leven op aarde zijn aangebroken.  

Aboubacar heeft al weer 8 nieuwe tracks geproduceerd voor de volgende cd. De creatieve muzikale stroom in zijn brein vloeit als een wilde rivier. Het bruist en het stoomt. Het spat en het springt op.  One Revolution zal nog vaak van zich gaan laten horen. Hou ze in de gaten. One Revolution bestaat uit: Wouter op de bas, Gijs op drums en keyboard, Youri op keyboard, Ina op de conga’s en natuurlijk frontman Aboubacar Soumah. Songs van het album Calm Down van One Revolution zijn te vinden op spotify en itunes.